Marianne Vincken
De symbiose tussen academische en industriële onderzoekers in projecten, mogelijk gemaakt door de kenniswerkersregeling, zou voortgezet moeten worden, ook zonder financiële injectie van de overheid. Dat zegt TU/e hoogleraar Maarten Steinbuch.
‘Naast onderwijs en onderzoek moet valorisatie een derde belangrijke doelstelling zijn van Technische Universiteiten. Industriële r&d is niet meer wat het twintig jaar geleden was, de researchrol verschuift naar de universiteiten. Dat kan ook heel goed,’ zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar Regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het succes van de kenniswerkersregeling toont dat aan. De regering riep de kenniswerkersregeling begin 2009 ten tijde van de crisis in het leven, tot verrassing van velen. De financiële injectie was bedoeld om onderzoekers van bedrijven met behoud van salaris tijdelijk onder te brengen bij universiteiten en andere kennisinstellingen zoals TNO. De regeling blijkt erg succesvol: ruim tweeduizend kenniswerkers zijn op deze wijze in de crisisperiode actief geweest.
Â
Steinbuch ziet aan zijn universiteit succesvolle projecten op diverse gebieden: hybride auto’s, medische robotica en lichttoepassingen, om er een paar te noemen. ‘De onderzoekers uit de bedrijven worden niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen en de hectiek van de dag, er is prachtige interactie met de academische onderzoekers, er ontstaan nieuwe netwerken en dat alles maakt het mogelijk om forse stappen te zetten in ontwikkelingen op allerlei gebieden. Het zou jammer zijn deze nieuwe vorm van samenwerken weer overboord te zetten als de regeling eind 2010 ten einde loopt,’ zegt Steinbuch.
Â
Hij noemt een paar van de aspecten die hij graag wil behouden: samenwerken op één locatie, maar ook contacten tussen industriële onderzoekers en jonge onderzoekers binnen de universiteit waardoor beide hun netwerken uitbreiden.
Â
Maar het principe werkt ook andersom: academische onderzoekers leren van een bedrijf hoe je van kennis tot kunde en vervolgens tot kassa komt en kunnen daarmee hun onderzoeksprogramma verbreden.
Â
‘Kennisinstellingen en bedrijven zouden speciale samenwerkingverbanden kunnen oprichten, bv’s bijvoorbeeld, met de opdracht om snel nieuwe producten of technologieën te ontwikkelen.’ Steinbuch weet niet of er bedrijven zijn die dat aandurven, maar hoort ze er hier en daar wel al hardop over nadenken. Dit alles had Steinbuch in een keynote op het Embedded-Systems-event op 11 november in Eindhoven willen vertellen. De discussie achteraf had misschien duidelijk kunnen maken hoe de aanwezige bedrijven er echt over denken, maar helaas maakte een stroomstoring voortijdig een einde aan het programma.