'Heel Europa supersnel internet in 2020’

Leestijd: 2 minuten

Christian Jongeneel

Tijdens een congres in Rotterdam gaf Neelie Kroes een eerste inzicht in haar agenda als de nieuwe eurocommissaris voor ict.

Haar digitale agenda voor de komende vijf jaar als eurocommissaris ict maakt Neelie Kroes pas eind april bekend, maar tijden het ICT Delta congres, vorige week donderdag in Rotterdam, gaf ze alvast een voorzet, met een viertal punten die prominent zullen figureren. De meest concrete is dat alle EU-burgers in het jaar 2020 zouden moeten kunnen beschikken over 30 mbit/s internet, en de helft zelfs over 100 mbit/s. Kroes wil ook werk maken van de digitale samenleving, dat wil zeggen het digibetisme aanpakken.

 

In het derde punt legt Kroes een verband met haar vorige portefeuille, mededinging, waarin zijn onder meer clashte met ict-gigant Microsoft. ‘Openheid is altijd de kracht van internet geweest. Die zullen we moeten handhaven en bewaken, onder meer door te werken aan interoperabiliteit en standaarden.’ Daarnaast moeten ook op internet de landsgrenzen afgebroken worden. Kroes denkt daarbij bijvoorbeeld aan copyrights (dvd’s die in het ene land wel afspeelbaar zijn en in andere niet) en aan consumentenrechten: wie iets in een buitenlandse internetwinkel koopt, moet zijn rechten daardoor niet verspelen.

 

De meeste nadruk lijkt Kroes echter te willen leggen op de inzet van ict om de economie te versterken. ‘Mijn digitale agenda gaat over innovatie; de andere punten vallen daar eigenlijk ook onder. En het hogere doel daarvan is het bevorderen van economische groei.’ Waarom, zo vroeg ze zich af, zijn bedrijven als Google, Facebook en Twitter allemaal in de Verenigde Staten gevestigd? En dat terwijl zij zichzelf ooit nog eens sterk gemaakt had om van GSM een Europese ontwikkeling te maken, hetgeen gelukt is.

 

‘Veel dingen, zo krijg ik te horen, worden wel in Europa verzonnen, maar niet hier geïmplementeerd’, betoogde Kroes. ‘In mijn vorige opstelling in Brussel, als scheidsrechter, sprak ik regelmatig grootheden uit de ict. Als ik hen vroeg waar de verschillen tussen Europa en de VS zaten, was het antwoord altijd: het probleem zit niet in de intelligentie, maar in het klimaat voor startende ondernemers. Daar moeten we iets aan doen.’

 

Kroes voegde daar onmiddellijk aan toe dat zij niet pleit voor ouderwetse industriepolitiek, waarbij de overheid direct bepaalde branches steunt. Wel kan er nog veel verbeteren aan het ondernemingsklimaat. Onderinvesteringen in R&D zijn een algemeen Europees probleem, waar de EU wat aan probeert te doen middels haar programma’s. Jaarlijks gaat er twee miljard naar ict-onderzoek, twintig procent van wat in Europa in totaal in die R&D geïnvesteerd wordt.

 

Uiteindelijk zal het bedrijfsleven het echter moeten waarmaken, aldus Kroes. ‘Het zou goed zijn wanneer de huidige crisis het systeem opschudt, zodat banken weer gaan doen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het crediteren van het mkb en met name startende bedrijven.’

 

Tijdens het congres werd ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt voor startende ict-ondernemers. Die ging naar Meeting Spot, een online marktplaats die accommodaties en evenementen aan elkaar koppelt. Het kwartet ondernemers werd onmiddellijk door Kroes in Brussel uitgenodigd, zodat zij eens uit de eerste hand kan horen op welke barrières een startende ondernemer zoal stuit.

Lees ook

Nieuwsbrief