Mischa Brendel
Op 18 april werd de Keuzegids Masters 2013 gepresenteerd. In deze gids staan niet alleen de algemene waarderingen van de opleidingen, maar ook wat de kosten van een tweede master zijn als deze na het voltooien van de eerste master wordt gestart.
Deze kosten kunnen sterk variëren, maar zowel de TU Delft als de TU Eindhoven hanteren het wettelijk minimum van 1.835 euro per jaar. Aangezien technische studies tweejarige masteropleidingen hebben, gaat het om een totaalbedrag van 3.670 euro. De Universiteit Twente rekent echter meer voor de tweede masters in de technische hoek: 12.916 euro per jaar, wat het totaal voor de tweede master brengt op 25.832 euro.
Universiteiten mogen volgens de regels zelf de hoogte van de kosten van de tweede master bepalen, mits deze niet onder het eerdergenoemde wettelijk tarief komt. TUD-woordvoerder Michel van Baal: ‘Het is sowieso al heel zeldzaam dat iemand aan de TUD een tweede studie doet. Het gaat hier slechts om een handjevol mensen. We vinden dat als je zo’n bikkel bent, wij je als universiteit hierin niet moeten belemmeren.’
Dr. Karen Ali, directeur Onderwijs en Studenten Service Centrum van de TU Eindhoven, geeft een soortgelijke reden op: ‘Studenten die na een afgeronde masteropleiding nog een technische masteropleiding willen doen, zijn vaak de betere studenten. De TU/e heeft studenten hoog in het vaandel staan en heeft daarom besloten voor deze studenten het collegegeld gelijk te stellen aan het wettelijk tarief.’
De Universiteit Twente hanteert deze redenering echter niet, hoewel ook daar het aantal studenten dat na voltooiing van een eerste master een technische tweede master volgt, niet hoog is. Het volgen van een tweede niet-technische master zoals psychologie kost aan de Twentse universiteit ‘slechts’ 7.233 euro, ruim 5.500 euro minder dan een technische tweede master.
‘De UT kiest voor het instellingstarief omdat het om niet-bekostigd onderwijs gaat’, zo laat Bertyl Lankhaar, woordvoerder van het CvB van de UT weten wanneer haar gevraagd wordt naar de hogere kosten van een technische tweede master. ‘Het is niet op te brengen om het tegen wettelijk tarief aan te bieden’, meent ze, ofschoon de TUD en de TU/e dit dus wel doen.
Lankhaar wijst nog op een merkwaardigheid in de regelgeving: een universiteit mag nooit meer dan het wettelijk minimumtarief vragen wanneer een student begint aan een tweede master vóór de eerste is voltooid.