1994: Draadloos bellen via satelliet, wat moet dat wel niet kosten?

Leestijd: 2 minuten

Benno Boeters

TW blikt terug op de 1000 TW’s die sinds 1994 zijn verschenen. Deze keer een groots plan voor een satellietnetwerk met 840 satellieten, dat er nooit is gekomen.

Er kan een hoop veranderen in 22 jaar. Duizend TW’s geleden, in de eerste editie van Technisch Weekblad op 30 maart 1994, schreef Teake Zuidema op pagina 1 bovenaan over ‘scepsis en ongeloof’ waarmee een plan voor een aardbol-omspannend net van telecomsatellieten was ontvangen (zie hieronder de letterlijke tekst van het nieuwsbericht destijds).

Het ging om de Info Skyway van Teledesic, die het vanaf 2001 met 840 satellieten mogelijk moest maken dat je vanaf de meest exotische plekken kon bellen. Draadloos! Wat moest dat wel niet kosten? ($ 9 miljard, maar dat stond er niet bij in TW1).

Het wás ook een wild plan. Met 288 satellieten kon het ook, concludeerde men in 1997. In die jaren kwam internet pas goed van de grond, maar de megabits bleken ook prima door de aloude koperdraad te kunnen. En door transatlantische kabels. En draadloos bellen hoefde niet per se via satellieten in de ruimte; aardse netten voor gsm hielden de signalen dichter bij huis.

Teledesic legde in 2002 dan ook het loodje. Maar Teake Zuidema is nog steeds ‘onze man in de VS’.

30 maart 1994

Teake Zuidema

Politieke belemmeringen en de enorme kosten zorgen voor twijfels rond de haalbaarheid van het plan van Bill Gates om met 840 satellieten vrijwel elke plek op aarde bereikbaar te maken

In de Verenigde Staten is met veel ongeloof en scepsis gereageerd op de vorige week gelanceerde plannen van de nieuwe firma Teledesic om een ‘Info Skyway’ in het leven te roepen. De Skyway is een net van 840 satellieten die vanaf het jaar 2001 op een hoogte van circa 7.000 m om de aarde moeten cirkelen. Dit met van laag cirkelende satellieten bestrijkt 95 % van het aardoppervlak, waardoor communicatie ook mogelijk wordt in woestijnvlaktes of in de Himalaya.

De scepsis omtrent dit project wordt niet veroorzaakt door ongeloof in de technische haalbaarheid, maar wel door de enorme kosten die het met zich zal meebrengen en de politieke problemen die moeten worden opgelost. Geen enkele expert durft echter te roepen: ‘Het kan niet.’ Daarvoor heeft men te veel respect voor twee mannen die hun reputatie en een bescheiden deel van hun kapitaal in het project hebben ingebracht.

Bill Gates, de baas van ’s werelds grootste softwareproducent Microsoft, en Craig O. McCaw, die miljoenen verdiende door te pionieren met draadloze telefoons, zijn industriële superzwaargewichten die bewezen hebben dat ze serieus genomen moeten worden.

Meer artikelen uit de beginjaren van TW – spraakmakend, grappig of inmiddels opvallend ingehaald door de tijd – verschijnen tot eind 2016 in een dossier over 1000x TW, aangevuld met een korte duiding die het nieuws van toen in een moderne context plaatst.

Lees ook

Nieuwsbrief